2020’nin öne çıkan ofis tasarım trendleri ve ötesi, sadece işletmelerin ve çalışanlarının değil, aynı zamanda çevrenin de günümüzün modern ihtiyaçlarını yansıtmaya devam edecek.

Yetenek küreselleşti ve en iyi yetenekleri çekmek ve elde tutmak artık biraz daha iyi bir maaş paketi sunmak kadar kolay değil. Çalışanlar, daha iyi bir iş-yaşam dengesi sunan işverenleri ve yaratıcı ve ilgi çekici çalışma ortamları aramaya devam edecekler. Teknolojinin kullanımıyla daha bağlantılı hale geldikçe, katı çalışma ortamları düşüşlerine devam edecek ve daha esnek çalışma düzenlemelerinin yolunu açacak. 2020 ofis tasarım trendleri, son on yılda işyeri değişikliklerine göre gelişmeye devam edecek.

2010’dan bu yana neler değişti?
Peki, son on yılda iç tasarım dünyasında tam olarak neler değişti? 2010’lar, işyerinde ve daha çevre bilincine odaklanan ofis tasarım fikirlerinde, sürdürülebilirliğe doğru önemli bir ilerleme gördü.

Artan doğal ışıktan, geri dönüştürülmüş ahşap kirişlerden bulut bilişimine kadar, işletmeler yalnızca olumlu bir çevresel etki yaratmakla kalmadı, aynı zamanda “yeşillenmenin” sosyal ve ekonomik faydalarını da toplamaya devam etti. İşyerleri ayrıca ofis içinde ve dışında esnek çalışma düzenlemelerine doğru bir itici güç gördü.

Ofis alanları aydınlık, parlak renkli çalışma alanlarına dönüştürüldü. Mobilya üreticileri, çoğu ofis mobilyasına güç ve USB erişilebilirliği ekleyerek işgücünün ihtiyaçlarına uyum sağladı.

İşin sosyal yönü, bir işveren seçerken önemli bir konu haline geldi ve çalışanların sağlığı ve memnuniyeti ofis tasarımında ön planda yer aldı. Sosyal etkileşimi teşvik eden ofis tasarımını içerecek şekilde uyarlanmış çalışma ortamları tercih edilmeye başlandı.

Çalışanların refahı ve çevresel sürdürülebilirlik, ofisin bulunduğu şehir genelinde ve şehirler arası nasıl çalıştığı üzerinde önemli bir etki yaratmaya devam edecek. Çalışma alanı ihtiyaçları daha akıcı ve dinamik olmaya devam ettikçe ve çalışan memnuniyeti organizasyonel üretkenlikte önemli bir ölçüt haline geldikçe, 2020 ofis tasarım trendleri hem çalışan hem de çevre için işyerini iyileştirmeye odaklanacak

Dinamik Tasarım
Esnek görev ihtiyaçları, işyerinde dinamik tasarımı garanti edecektir. Mobilyalar giderek daha hafif hale gelecek, duvarlar hareket edebilecek, mobilyalar sadece ergonomik değil, aynı zamanda son on yılın teknolojik yeniliklerini koruyarak çok işlevli olacak.

Yeşillik
Yeşillik, ofislerinde serbestçe dolaşan çalışanlar için ikinci doğa haline gelecektir. Çalışanlar, doğal aydınlatmalı merdiveni ofislerine götürürken, basamaklı bahçe duvarları ve su özellikleriyle karşılaşılan ofis binalarına girecekler. Asma bahçeler ve iç mekan bitkileri, işyeri kafeteryasından taze demlenmiş bir fincan kahve kokan cam kapıyı açarken onları karşılayacak. Öğle yemeğinde çatı bahçesinde güneşin tadını çıkarırken, en sevdikleri kitabın keyfini çıkarabilirler.

Sürdürülebilir Tasarım Kalıcı Olmak İçin Burada
Çevre üzerindeki olumsuz etkimizin giderek daha fazla farkına vardıkça, işyerinde sürdürülebilirliğe doğru itme bu on yıl boyunca devam edecek. En az işlenmiş malzemeler, geri dönüştürülmüş malzemeler ve daha fazla doğal ışık kullanımıyla doğal ahşap kullanan ofis tasarımı 2020 ofis tasarım trendlerini şekillendirmeye devam edecek.

Deneyim Alanları
Çalışan memnuniyetinin bir kuruluşun genel performansı için önemli bir ölçüt haline gelmesiyle, deneyim alanları bu on yıl boyunca norm olmaya başlayacak. Sanal Gerçeklik Odaları, kaya tırmanma duvarları, meditasyon alanları, oyun odaları, müzik kabinleri ve çatıdaki koşu parkurlarından günlük bakım tesislerine kadar 2020 ofis tasarım trendleri ve ötesi, kuruluşlar daha insan merkezli hale gelmenin farkına varmaya devam ederken çalışanlar düşünülerek tasarlanacak ofisler aslında her açıdan sağlıklıdır.

İş Yerinizdeki Oturma Odanız
Bu on yıl boyunca çalışma alanları giderek daha fazla evcilleşecek. Geniş kanepe ve kırlent takımı, mutfak, eğlence alanı, açık teras, hepsi yeni tasarlanan ve yenilenen ofislere dönüşecek. Sade ve misafirperver çalışanlar, günlük işlerini yapmak için rahat, ilham verici ve motive hissedecekler.

Tek Renk Çeşitliliği
Ofis tasarımında renk seçimi marka odaklı olacak ve öncelikle tek renk olacaktır. Çalışma alanı boyunca farklı tonlar, dokular ve desenler farklılaşacak ve işyerinde yaratıcı düşünceye yardımcı olacak renk doygunluğu hakim olacak.